Oman peliohjelman tekeminen

by admin

Olisipa huikeaa luoda oma peli! Vaikka netti onkin pullollaan erilaisia ohjelmia ja pelejä, houkuttelee oman ohjelman tekeminen silti meitä monia. Siinä pääsee käyttämään omaa luovuuttaan ja tekemään juuri sellaisen ohjelman kuin itse haluaa. Netistä löytyy erinäisiä ohjeita, mitä kannattaa huomioida oman ohjelman tekemisessä. Suunnittelu on kuitenkin se kaikista tärkein seikka, mistä koko homma lähtee. Ohjelman tekeminen on hyvin laaja-alainen käsite: voit luoda oman pelin, animaation, musiikkivideon, elokuvan, tv-ohjelman jne. Erilaisten ohjelmien avulla voit luoda huippuohjelman, eikä sinun tarvitse olla guru koodaamisessa.

Ohjelmoinnista puhutaan ohjelman tekemisen yhteydessä. Ohjelman tekemiseen tarvitset myös erilaisia työkaluja. Ohjelmoinnilla tarkoitetaan asiaa, jonka tietokone tekee, kun sille antaa käskyn. Ohjelmoinnissa käytetään ohjelmointikieltä, ja näin tietokone ymmärtää toimintaohjeen. Ohjelmointi on tarkkaa puuhaa, sillä tietokone noudattaa juuri niitä ohjeita, joita mekaanisesti saa. Ei sen oppimiseen kuitenkaan mitään erikoislahjakkuutta vaadita, joten maltillinen oppija varmasti sen oppii. Ohjelmointi ei ole mitään helppoa hommaa. Parhaiten sen oppiikin sitkeällä harjoittelulla ja tekemällä erilaisia harjoitusohjelmia aiheeseen liittyen. Ohjelmointikieliä on myös useita, ja ensimmäisenä kannattaakin kiinnittää huomiota sen valintaan. Melko yleisesti käytettyjä ohjelmointikieliä ovat Java, PHP ja Python. Javaa käytetään ainakin yliopistomaailmassa pajon, kun opetetaan ohjelmointia. Python sopii hyvin aloituskieleksi, koska sen perusrakenne on hyvin yksinkertainen. Jos nettisivujen ohjelmointi kiinnostaa, niin sitten kannattaa valita PHP. Ohjelmoinnin avuksi on myös tarjolla monia eri työkaluja, joiden avulla sinun ei tarvitse koodata niin paljon.

Pelifaneille oman pelin tekeminen on varmasti juolahtanut mieleen useamman kerran. Ennen vanhaan pelejä luotiin koodaamalla, mutta nykyään pelejä voi luoda suoraan valmiin pohjan avulla. Kun lähdet luomaan peliä, mieti pelin idea ja toimintatapa. Kannattaa luoda mahdollisimman tarkat raamit sille, mitä alkaa tekemään, sillä se helpottaa pelin saattamista valmiiksi. Pelin luominen kannattaa aloittaa hyvin alkukantaisista asioista ja vasta lopuksi tehdä grafiikat, äänitehosteet ja musiikki. Jos haluat tehdä 3D-pelejä, kannattaa sinun ottaa alustaksesi Unity-ohjelmisto, jossa on melko helppo käyttöliittymä. Hyviä esimerkkejä kannattaa hakea esim. kolikkopelien saralta, sillä ne ovat yksinkertaisia ja niissä ei ole paljon ominaisuuksia. Periksiantamattomuus on tärkeä ominaisuus pelinluojalle. Epäonnistumisia tulee, mutta se ei ole lopullista, kunhan jaksat yrittää. Menestyspeleistä kannattaa ottaa mallia, kun lähdet suunnittelemaan omaa peliäsi. Esimerkiksi pokerisivustojen mobiiliversiot voivat olla hyvä lähtökohta, sillä niiden rakenteet ovat yleensä yksinkertaisempia kuin nettisivujen, mutta designista, kuvista ja väreistä ei silti yleensä tingitä. Korttipelin luominen on luultavasti paljon helpompaa kuin fantasiapelin luominen.

Game-Maker on yksi pelinteko-ohjelma. Se on käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen, joten sinulla ei tarvitse olla kokemusta ohjelmointikielestä. Muita pelinteko-ohjelmia ovat mm. Klick & Play, Tee Pelejä Pelaamalla sekä The Games Factory. Klick & Play on Clickteamin tekemä tietokoneohjelma, jolla voi tehdä pelejä. Aluksi se oli maksullinen, mutta nykyään sen voi ladata Clickteamin sivuilta ilmaiseksi. Tee Pelejä Pelaamalla on tekstipelien teko-ohjelma. The Games Factory on myös Clickteamin kehittelemä maksullinen pelinteko-ohjelma, josta kyllä on saatavilla maksuton 30 päivän kokeiluversio.

Mobiilipelin luominen on myös tätä päivää. Ovathan nykyään melkeinpä kaikki pelit saatavilla mobiiliversioina. Ja onhan se mukava pelata peliä omalla kotisohvalla tai missä vain, milloin vain. Toki mobiilipelejä kehitetään nyt huimaa vauhtia ja kohta niiden tekeminen on yhtä kallista kuin konsolipelienkin . Jos pelin haluaa menestyvän, kannattaa siitä melkein tehdä myös mobiiliversio.

Oman animaation luominen lähtee ennen kaikkea hyvästä käsikirjoituksesta tai vaikka sarjakuvasta, jossa käy ilmi animaation juoni ja luonne. Animaatio kannattaa kuvata hyvälaatuisella kameralla, jonka käytön hallitset. Piirrosanimaation tekeminen sujuu helpoiten piirtopöydällä. Tietokoneessa olevalla editointiohjelmalla saa tehtyä yksinkertaisia animaatioita avainruutujen eli keyframejen avulla. Animaatio-ohjelmien avulla saat aikaan näyttäviä ohjelmia. Kaikki äänet tehdään animaatioon vasta jälkikäteen. Myös musiikin voi tehdä jälkikäteen, ja sillä saattaakin olla yllättävän merkittävä rooli, joten mieti sitä tarkasti.

Nuorille ohjelmointi ja koodaaminen ovat helppoa kauraa. Ohjelmointia opetetaan nykyään jo melko nuorille. Myös tablettien yleisyys niin kotona kuin koulussakin on saanut aikaan sen, että nuoriso on yhä kiinnostuneempi tietokonemaailmasta. Joten nykynuoriso on todella hyvin perillä ohjelmoinnin kuumimmista saloista.