Visuaalinen stimulaatio korostuu nykyaikaisessa web-suunnittelussa

by admin

Visuaalinen stimulaatio eli kuvien ja videoiden käyttäminen on yksi tämän päivän web-suunnittelun kulmakivistä. Erilaisilla verkkosivuilla surffaileva vierailija kiinnittää usein ensimmäisenä sivustolle saapuessaan huomiota sivuston visuaaliseen ulkonäköön, eli yksinkertaisemmin sanottuna siihen, miltä itse sivusto ensisilmäyksellä näyttää. Koska erilaisten verkkosivujen maailmanlaajuinen määrä on jatkuvasti kasvussa, on erityisen tärkeää joko erottua joukosta omanlaisella designilla tai vaihtoehtoisesti ainakin pysyä muiden kilpailevien yritysten ja verkkosivujen vauhdissa mukana tarjoamalla sivuston vierailijalle miellyttävä kokemus kuvien ja videoiden kautta.

Kuvat ja videot verkkosivustolla toimivat samalla tavalla kuin esimerkiksi lastenkirjoissa. Visuaalinen stimulaatio auttaa lapsia ymmärtämään asioita helpommin ja konkreettisemmin ja lisäksi monesti nopeuttaa oppimista. Sama asia pätee erilaisten verkkosivujen vierailijoihin, sillä kuvat useasti tiivistävät laajatkin tietokokonaisuudet yhteen ja samaan pakettiin – säästävät fyysistä tilaa verkkosivulla ja kiinnittävät vierailijan huomion. Sanonta ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” pitää siis paikkansa myös web-suunnittelussa, eikä tätä tule aliarvioida verkkosivun missään suunnitteluvaiheessa.

Monet verkkosivut ovat suunnittelussaan jopa siirtyneet aikakaudelle, jossa sivustoilla olevan fyysisen tekstin määrää on pyritty vähentämään radikaalilla tavalla – ja näin vaihtoehtoisesti siirrytty suunnitteluvaihtoehtoihin, joissa esimerkiksi linkit eri puolille sivustoa on toteutettu kuvien tai videoiden muodossa. Tekniikan kehittyessä on ajan hermolla oleva web-suunnittelu kyennyt luomaan jopa täysin 3D-teknologiaa sisältäviä verkkosivuja. Tällainen kuvien ja grafiikan käyttö tekee nykypäiväisestä web-suunnittelusta käytännössä rajatonta – taitava suunnittelija voi, yhdessä verkkosivun mahdollisen omistajan kanssa, luoda verkkosivusta elokuvateatterimaisen elämyksen, joka saa sivuston vierailijat haukkomaan henkeään.

Toki tulee muistaa, ettei erityisen visuaalinen verkkosivu sovi kaikille tai välttämättä kaikkiin käyttötarkoituksiin. Sitä vastoin on kuitenkin päivänselvää, että visuaalinen muotoilu tulee vain kasvattamaan jalansijaansa yhtenä tärkeimmistä elementeistä verkkosivujen suunnittelussa. Kuvien ja videoiden käyttö näkyy myös selkeänä lisäyksenä eri yritysten ja yksityishenkilöiden mainonnassa – markkinointi visuaalisen stimulaation kautta onkin yksi Internetin suurimmista markkinointikeinoista, eikä sen määrä tule vähenemään lähitulevaisuudessa, sillä esimerkiksi suurien hakukoneiden, kuten Googlen, hakukoneoptimoinnissa (SEO) kuvien merkitys on huomattavasti suurempi kuin perinteisen tekstin. Googlen kuvahaku onkin kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta ja erityisesti monet suuret yritykset hakevat verkkosivujen suunnittelunsa kautta lisää näkyvyyttä nimenomaan visuaaliselta puolelta.