Web-suunnittelu

Web-sivujen suunnittelun tätä päivää on responsiivinen suunnittelu. Sen avulla sama sivusto mukautuu erilaisiin päätelaitteisiin, kuten älypuhelimiin, tabletteihin, tietokoneisiin ja jopa televisioon. Sen lisäksi, että sivut skaalautuvat hyvin eri kokoisille näytöille, ne osaavat muuttaa myös käyttäytymistään sen mukaan, mitä toiminnallisuuksia laitteet tarjoavat.

Näin sivustolla vierailevien käyttökokemus saadaan parhaaksi mahdolliseksi. Jos laite tukee paikkatiedon saamista, voidaan käyttäjälle näyttää esimerkiksi lähin huoltoasema kartalta tai lähimmän eläinlääkärin puhelinnumero. Puhelinnumeron näyttämisen lisäksi sitä napsauttamalla pääsee suoraan soittamaan, jos laite on puhelin. Käyttäjien tarpeet eri käyttötapauksissa kannattaakin suunnitella huolellisesti parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi.

Responsiivinen suunnittelu vaatii aikaa ja vaivaa, mutta sen avulla säästetään myöhemmin sivuston päivittämisessä. Jo se, ettei enää tarvitakaan eri versiota tietokoneelle ja mobiililaitteille, on positiivista, mutta lisäksi vältytään siltä, että laitteiden tai selainten päivitykset aiheuttaisivat aina muutostarpeita sivustolle. Suunnittelu kannattaa yleensä aloittaa yksinkertaisimmasta laitteesta, johon mahtuu vähiten sisältöä, ja jossa on vähiten ominaisuuksia. Sen jälkeen voidaan lisätä sisältöä ja erilaisia ominaisuuksia, joita kehittyneemmät tai isommat laitteet pystyvät hyödyntämään.

Jos sivusto on suunnattu kansainväliselle yleisölle, kannattaa siitä ensin suunnitella ja toteuttaa mahdollisimman yleismaailmallinen versio ja samalla huomioida suunnittelussa helppo lokalisoitavuus. Tämän jälkeen sivusto lokalisoidaan tarvittaville kansallisuuksille. Kuvien symboliikka on syytä tutkia huolella, ettei jokin kuva erehdyksessä loukkaa jotain kansallisuutta. Värien ja väriyhdistelmien osalta pitää huomioida, mitä uskonnollisia tai poliittisia merkityksiä niillä voi olla. Teksti kannattaa sijoittaa erillisiin tiedostoihin sen sijaan, että ne kirjoitetaan ohjelmakoodin joukkoon. Tällöin ne on helppo antaa käännettäväksi henkilölle, joka ei tunne ohjelmointitekniikkaa ja osaa kieltä mieluiten äidinkielenään. Sekin on huomioitava, että tekstit vievät eri verran tilaa eri kielisinä, mutta tässä auttaa responsiivinen suunnittelu, jonka ansiosta sivun eri elementit skaalautuvat automaattisesti.